Dieta przy osteoporozie – na co zwrócić szczególną uwagę?

0
323
views

Na osteoporozę chorują w naszym kraju ponad 2 miliony osób, z czego zdecydowaną większość stanowią kobiety. Jest to dolegliwość znacznie obniżająca komfort codziennego życia, a zapobieganiu jej oraz leczeniu sprzyja odpowiednie odżywianie się. Jaka powinna być właściwa dieta przy osteoporozie? Które produkty warto włączyć do swojego menu, a z których lepiej zrezygnować? Sprawdźmy!

Dieta a osteoporoza

Osteoporoza to metaboliczna choroba szkieletu, którą charakteryzują przede wszystkim słabe kości oraz ich podatność na złamania. Niezależnie od tego, czy znajdujesz się w grupie ryzyka, czy już teraz zmagasz się z tą dolegliwością, powinieneś zwrócić uwagę na odpowiednią dietę. Osteoporozę można wyleczyć, a właściwe produkty spożywcze znacząco się do tego przyczyniają.

Najważniejszym minerałem, jaki należy dostarczać organizmowi, jest w tym przypadku wapń. To właśnie on stanowi składnik, który sprzyja rozwojowi tkanki kostnej, zaś jego niedobory mogą doprowadzić do pojawienia się objawów chorobowych. Szacuje się, że dzienne zapotrzebowanie na ten składnik wynosi około 1000-1300 mg dziennie, w zależności od wieku, płci, a także stanu kości. Jeżeli chcesz dostarczać go w dużych ilościach, Twoja dieta przy osteoporozie powinna być bogata w mleko oraz tworzone z niego przetwory, a także różnego rodzaju zielone warzywa, suszone owoce oraz orzechy.

Oprócz wapnia, głównym składnikiem mineralnym kości jest fosfor, który również sprzyja zapobieganiu osteoporozie i zalecany jest w dietach na mocne kości. Warto dostarczać te składniki więc równolegle, spożywając mięso, jajka oraz nabiał – dzięki temu leczenie choroby przebiegać będzie efektywniej, a ryzyko zachorowania zostanie znacznie obniżone.

Kolejnym cennym składnikiem jest białko, które również powinno być bardzo ważnym elementem diety przy osteoporozie. Dzięki niemu kości wolniej tracą swoją masę i są mocniejsze, co pozwala na zminimalizowanie ryzyka ich złamań czy dolegliwości bólowych. Najlepszymi źródłami białka są chude mięso, nabiał, ryby, a także warzywa.

Dieta na mocne kości – produkty, które warto włączyć do jadłospisu

W diecie na mocne kości warto stosować również produkty bogate w witaminę D3, która łagodzi objawy osteoporozy i przyczynia się do jej zapobiegania – znajdziesz ją w rybach morskich, żółtkach jaj, a także żółtym serze. Kluczową rolę odgrywać może także witamina K, która bierze udział w prawidłowej mineralizacji kości. Do jej najważniejszych źródeł zaliczamy zielone warzywa.

Co z kolei jest niewskazane w diecie przy osteoporozie? Chorzy powinni zrezygnować przede wszystkim z warzyw bogatych w szczawiany, tłustego mięsa, przetworów mięsnych i wędliniarskich, a także tłuszczów zwierzęcych. Niewskazane są również alkohol, słodkie napoje, sól i czekolada (oraz inne słodycze).

Stosowanie się do powyższych wytycznych pozwoli Ci z jednej strony zminimalizować objawy osteoporozy i przyspieszyć proces jej leczenia, a z drugiej ochronić się przed chorobą. Dieta na mocne kości to podstawa, dlatego też zachęcamy do jej wdrożenia:  https://projektzdrowie.info/diety/dieta-mocne-kosci/