Dieta Dukana nazywana bywa także dietą białkową bądź proteinową, opiera się bo wiem przede wszystkim właśnie na „cegiełkach” z których zbudowany jest nasz organizm, a więc z protein. Jej twórcą jest francuski lekarz Pierre Dukan, stąd nazwa diety. Dieta ta składa się z czterech różnej długości faz, a jej celem jest nie tylko zrzucenie zbędnych kilogramów, ale także utrzymanie takiego stanu rzeczy, czyli powstrzymanie efektu jojo i zmianę nawyków żywieniowych.
Dieta oparta jest o ideę, że nie ważne ile się je, ważne co się je. Dlatego też stosując tą dietę można jeść bez ograniczeń ilościowych, jednak dopuszczone jest spożywanie jedynie ok. 100 produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
W pierwszej fazie diety należy wyeliminować z jadłospisu wszelkie węglowodany, co oznacza porzucenie słodyczy, miodu, ale także produktów mącznych. Bez ograniczeń można natomiast zajadać się wszystkim co zawiera duże ilości białka. Jest to faza, którą nazywa się także atakiem, bowiem jej efekty, czyli spadek masy ciała widać bardzo szybko.
W fazie drugiej, czyli naprzemiennej jemy na zmianę proteiny oraz proteiny i warzywa. Należy ustalić okresy np. 3 – 7 dni, gdy jemy same proteiny, a następnie jemy także warzywa i znów od początku. Ta faza powinna trwać tak długo, aż osiągniemy zamierzoną wagę.
Faza utrwalania trwa 10 dni na każdy stracony kilogram wagi, następuje jej utrwalenie, a w diecie zaczynają pojawiać się zakazane dotąd produkty spożywcze, także węglowodany.
Faza czwarta nazywana jest fazą stabilizacji, choć de facto jest to zmiana nawyków żywieniowych do końca życia. Aby utrzymać efekty diety, należy już zawsze, raz w tygodniu stosować zasady diety Dukana z fazy ataku, zjadać dziennie 3 łyżki owsianych otrębów oraz podejmować aktywność fizyczną.
Należy także pamiętać, że podczas stosowania diety należy pić duże ilości płynów, najlepiej czystej wody, o tej zasadzie nie można żadną miarą zapominać. Warto także zaznaczyć, że nie każdy może stosować tą dietę i najlepiej przed jej rozpoczęciem będzie skonsultować się z lekarzem.